• LICHTER PÉTER: Nézz a szellemgépbe!

    Helyszín: (Lívia-Villa 1121 Budapest, Költő u. 1/A) Megtekinthető június 6-ig, hétfőn, szerdán és pénteken 10.00-18.00 óráig.
  • HZPD 2018

  • 12 VILÁG

  • Svábhegyi Pünkösdi Búcsú

Ismét Méz és Lekvár Fesztivál a Virányosban!

szeptember 20-21.

 

Idén immáron ötödik alkalommal rendezzük meg Méz és Lekvár Fesztiválunkat. A változatos programok között minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének megfelelőt.

A rendezvényre szeptember 20-21-én kerül sor a Virányosi Közösségi Házban (XII. kerület, Szarvas Gábor út 8/c). Intézményünk idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, így a jubileum okán még az eddigieknél is színesebb programokkal örvendeztetjük meg kedves közönségünket. Persze a fő cél továbbra is az, hogy lehetőséget biztosítsunk a fővárosban és környékén élő méztermelőknek és lekvárkészítőknek termékeik bemutatására, portékáik árusítására. Hiszünk benne, hogy a természetes alapanyagú élelmiszerek fogyasztása egészségesebbé tesz mindannyiunkat, arról nem is beszélve, hogy a házi készítésű mézek és lekvárok semmihez nem fogható, egyedi ízvilága feledhetetlen élményt szerez kóstolóinak.

Fesztiválunkon a jól ismert virág, akác és hársmézen kívül rendszerint kaphatóak a különlegesebb mézfajták is: repce, napraforgó, selyemfű, facélia, gesztenye, som, levendula, harmat, fenyő és galagonyaméz. Lekvárárusaink saját termesztésű gyümölcsből készítik termékeiket. A hagyományosnak számító barack és szilvalekvár mellett meggy, cseresznye, eper, málna, szeder, ribizli, bodza, kökény és körte is található kínálatukban, olykor különleges fűszerekkel ízesítve, úgy, mint fahéj, bazsalikom, gyömbér, menta, citromfű. Tavalyhoz hasonlóan idén is lesz helyben lekvárfőzés, amelybe a gyerekek is bekapcsolódhatnak – az üstöt biztonságosan megközelítve –, hogy aztán hazavihessék a maguk által készített finomságot. Az árusítás a fesztivál mindkét napján 9 és 18 óra között folyik majd, s ahogy visszatérő vendégeink megszokhatták, mézes- és kürtőskalácsot, szörpöket, gyerekkönyveket és –játékokat is vásárolhatnak.

Természetesen kulturális programokban sem lesz hiány. A rendezvény ünnepélyes megnyitójára és a szeptember 15-i beérkezési határidővel meghirdetett rajzverseny díjátadójára szeptember 20-án, szombaton 10 órakor kerül sor. Megnyitóbeszédet mond és az okleveleket, ajándékokat átadja Fonti Krisztina, a Hegyvidék alpolgármestere.

 

Az ünnepélyes pillanatokat követően 10.30-tól a Tatay Színház, azaz Tatay Veronika és Zsolt adják elő a bátor, kitartó és meglehetősen ravasz csillagszemű juhászról szóló közismert mesét. Akik inkább kézműveskednének, azok a Kenderkóc Népi Játszóház vezetésével 9 és 13 óra közt megtehetik, s akár még mézeskalács-figurákat is süthetnek az Előadóteremben. A társalgóban a nap folyamán az Okoskópé várja a gyerekeket logikai fejlesztő társasjátékaival, a mozgékonyabbak pedig a kertben ugrálóvárazhatnak 9-től 17 óráig.

 

13.30-tól emeleti nagytermünkben zumba és társastánc bemutatót tartanak tanfolyamosaink, 16 órától pedig ismét a gyerekeké a terep: izgalmas kalandjátékban és jelmezversenyen vehetnek részt a Népmesék Világa Kulturális Egyesület irányításával. Tombolasorsolásunkon értékes nyereményekkel gazdagodhatnak a látogatók.

 

Még mindig 20-án, 17 órától a Magyar Örökség-, valamint Prima Primissima-díjjal kitüntetett Csillagszemű Táncegyüttes vezetői tartanak táncházat a gyerekeknek, akik ennek során élőzenei kíséret mellett sajátíthatják el a magyar néptánc alaplépéseit.

18 órakor aztán a felnőttek kapják meg a táncteret, a Tündök zenekar muzsikájára rophatják egészen 21 óráig. A muzsikusok régi barátaink, és visszatérő vendégei rendezvényeinknek. Célul tűzték ki maguk elé a hagyományőrzést, és azt, hogy minél szélesebb körrel ismertessék meg a magyar népzenei kincset. Állandó kísérőzenekara a Csillagszeműeknek, valamint a tatai Kenderke csapatának és a Budai Babszem együttesnek. Gyakran fellépnek a Bartók és a Szilas Táncegyüttessel is.

 

 

 

Szeptember 21-én, vasárnap 11 órakor folytatódik a mulatság a Virányosi Közösségi Házban, ahol Gryllus Vilmos örvendezteti meg a gyermekeket hangulatos dalaival. A Kossuth-díjas művész egy azok közül, akik a kezdetektől kapcsolódnak intézményünk életéhez. Közkedvelt gyermekműsoraink rendszeres fellépője ezúttal is nagy szeretettel hoz el nekünk egy csokorravalót kedvenc megzenésített verseiből. (FIGYELEM! A koncertre előzetes regisztráció szükséges a 200 8713-as telefonszámon!)

 

 

15.30-tól Bigyó és Kamilla bohóc varázsolja el az óvodáskorúakat, 16.30-tól pedig Németh Luca bábozik nekik. Sünmesék című produkciója a bohócokéhoz hasonlóan interaktív módon zajlik, így a gyermekek aktív résztvevői lehetnek a mesének, alakíthatják azt.

 

Két napos rendezvényünkre szeretettel várjuk a fővárosból és a vidékről érkezőket egyaránt!

A programokra a belépés díjtalan, ámde aműsorváltozás jogát fenntartjuk!