• fade

  • </p

  • MESÉLŐ KÉPEK

Farsangi Indonéz

Farsangi Indonéz Családi Nap

február 20. szombat 14.00-19.00

14.00    Megnyitó
14.00-15.00 Vágó Nóri előadása a jávai batikról Ur Eleonóra batikfestő beszél festményeiről, élményeiről Balin
15.00-15.30 Tánctanítás kicsiknek és nagyoknak Bárdos Yvettel az indonéz szigetvilágból
                        Ismerd meg a sámántánc alapmozdulatait!
                       Jelmezpróba, fotózkodás indonéz maszkokban, fejdíszekben
15.30-17.00 Készítsünk jávai batikot! - a batikolás alaplépései kicsiknek, nagyoknak
15.30-16.00 Dus Polett előadása a jávai árnyjátékról, a wayang kulitról
16.00-16.30 Hangszerbemutató, Térfy András és Novák Anikó előadása a balinéz és jávai gamelánról
17.00-19.00 Indonéz táncbemutató az Arum Melati Tánccsoport előadásában
                      Gyerek indonéz tánc, a Törcsvár ovisok táncbemutatója
                      Balinéz rindik gamelán zenei koncert
                      Szünetben ingyenes teakóstoló a büfében
                      Hangszerek kipróbálása, fényképezkedés a táncosokkal
                      Kisfilmek Indonéziáról
                      Össztánc - Pojo-pojo, modern indonéz tánc
    
Részvételi díj:    felnőtteknek 1.000 Ft/fő, gyerekenek 500 Ft/fő
            Családi jegy: 2.500 Ft/(2 felnőtt+2 gyerektől)

Változatos indonéz bemutatókkal, tánccal, zenével, kiállítással, tea- és süti kóstolóval várjuk Önöket februárban az Indonéz Családi Napon, ahol szórakozva ismerkedhetnek meg a varázslatos indonéz kultúrával! A program minden korosztálynak élményt nyújt!

Egy kis infó Indonéziáról és az indonéz kultúráról:

Indonézia, a világ legnagyobb, az Indiai- és a Csendes-óceán közé fűzött szigetekből álló országa, könnyen elkápráztat bennünket számokkal: több, mint 17.000 szigetből áll, több mint 400 vulkánja van, az ország mintegy 5000 km hosszan húzódik az Egyenlítő mentén. A több, mint 200 millió lakosa közel 360 népcsoportot, több mint 500 nyelvet és dialektust képvisel. Indonéziában a turisták oly csodálatos élményt találhatnak, hogy az valóban felsorolhatatlan: Bali tündéri szépségű fürdőhelyei, Borneón az orángután rezervátumok, Jáván az ősi templomépítészet fennmaradó csodái, a Borobudur és a Prambanan templomok,  a Szumátrán nyíló, a Föld legnagyobb, egy méter átmérőjű virága, a rafflézia, a komodói sárkánygyík és a Pápua Új-Guineán élő paradicsommadár...

Több kulturális hagyomány él és hatja át színpompás együttesben az indonéz emberek minden napját. A szigetvilág hindu múltja is élő, a Rámájána és a Mahábhárata elbeszélő költeményei az indonéz kulturális örökség központi magját alkotják. A táncosok gyakran megjelenítenek hagyomásnyos történeteket, népmeséket is. Rengeteg táncstílus és ritmus öröklődik generációk óta. Évek kellenek, míg a táncos tökéletesíti az ujjmozdulatokat, kézjeleket (mudrákat), szemvillanásokat, az apró, érzékeny tánclépéseket. S mindemellett ügyelniük kell arra, hogy tartásuk hasonló legyen a Borobudur falaiba vésett, „relief-szerű“ kőképekhez, a vásznon megjelenő wayang kulit bábokhoz. A wayang szó árnyákot jelent. A dalang (a bábos) teljes éjszakán át mondja- énekli a történetet. A gamelán zene megértéséhez a kulcsszó a kotekan, az egymásba szövődő részek elve. A dobok, a fém- és fa-xilofonok, a gongok, stb. alkotják. A pentaton pelogot ősibbnek tartják, mint a hétfokú skálás slendrot. Azt a két zenei megoldást különválasztja vagy összefonja a zenekar, hogy a közönség a hangok több rétegét is élvezhesse. A gamelán egymagában alkot zeneszövetet, vagy a wayang előadásokat kíséri.

Az idő és a tér végtelensége, sokszínűsége lenyűgözi az utazót, akit látogatása során oly sok élmény ér, hogy nem is tudja, álom-e vagy valóság, ami körülveszi. Sokat tanulhat a vendégszerető, önzetlen jávai emberektől, a szumátrai gyerekek gyöngyszemű mosolyából, az elárasztott rizsföldek nyugalmából...

Bárdos Yvette és Ur Eleonóra többször járt Indonéziában az elmúlt évek során. Bárdos Yvette fotóin és Ur Eleonóra színpompás batik képein az indonéz csoda szemünk láttán megelevenedik. Az Indonéziában tanult, volt Darmasiswa ösztöndíjasok és a Magyarországon élő, az indonéz kultúrát bemutató, annak különböző szegmensét művelő előadók, batikfestők, zenészek, táncosok elhozzák nekünk február 20-án ezt a csodálatos világot. Térfy András, Novák Anikó és Dus Polett előadásával, az Arum Melati Junior és a Kupu-kupu tánccsoport bemutatójával, Vágó Nóri és Ur Eleonóra batik előadásával ízelítőt adnak az ezerarcú világ flórájából faunájából. Farsang lévén a látogatók magukra ölthetik a különböző népcsoportok öltözetét, fejdíszeiket, hagyományos batik sarungjaikat, faragott ősi maszkjaikat. Gyermekeik megszólaltathatják a gamelán hangszereket és kipróbálhatják az indonéz táncok alapmozdulatait, finom, érzékeny tánclépéseit, vagy a sámán tánc ősi elemeit. Induljuk együtt erre a nagy utazásra február 20-án a Virányosi Közösségi Házban!